2017. máj 02.

Ajándék a jövőben

írta: Ajándék ötletelő
Ajándék a jövőben

Tartsatok bármennyire is naivnak - egyébként az is vagyok :) - de hiszem, hogy a jövőben az ajándékozást inkább az élmény, az érték, a minőség, a minimalizmus, és mindenekelőtt a környezettudatosság fogja áthatni, ami helyébe lép a mai giccses, "minden kütyüre szükségem van" típusú fogyasztói társadalomnak.

 

ajandek.jpeg

Kép: www.pexels.com

Adj élményt ajándékba!

Megnéztem egy TED előadást, melyet két úriember tartott a minimalizmus jegyében,(https://www.youtube.com/watch?v=w7rewjFNiys&t=39s) és ezen felbuzdulva Andi barátnőmnek nem vettem meg a 101. porfogó kisköcsögöt, hanem meginvitáltam egy csajos, mozis estére. Tök jó, nem? Neki nem kell azon gondolkodnia, hogy hova tegye a 101. ajándéktárgyat, hogy véletlenül se sértsen meg :), nekem pedig nem kellett sokat tűnődnöm a boltok polcai előtt állva, hogy mit is vegyek, és még ráadásul bulizunk is egy jót. Nincs is szerintem jobb ajándék, mint az élmény. Így azt tanácsolom nektek, bátran válasszátok ti is ezt az ajándékozási formát. Egyre több lehetőség létezik, ahol élményt tudtok ajándékozni, akár többen is. Csak hogy egy pár példát említsek: főzőiskola, mozi, színház, szabadulós játék, quad, repülőzés, masszázs, wellness hétvége, romantikus esti séta, gyertyafényes meglepi vacsi,  stb… stb...

pexels-photo-374073.jpeg

 Kép: www.pexels.com

De persze van, aki mégis ragaszkodik a kézzelfogható ajándékhoz, és ezzel sincsen semmi gond. Valószínűleg én sem fogok ezentúl minden alkalomra élményt adni a barátoknak, családnak, hiszen imádom például a DIY (csináld magad) ajándékokat.  Nagyon jó érzés, amikor egy olyan ajándékot adhatsz át az ismerősödnek, amiben szíved-lelked benne van. Ha kézzelfogható ajándékot szeretnénk, és a jövő ajándékozására gondolunk, elmozdulhatunk egy kicsit a környezettudatosság irányába. 

3 környezettudatos vagány ajándék

3 ajándéktippet szeretnék veletek megosztani, ami szerintem tök vagány, és persze környezettudatos is. :)

1. Környezetbarát ajándék a boltba járóknak

Az első ajándéktipp ugyancsak egy TED előadás kapcsán jutott az eszembe, ahol két kislány meséli el, hogy milyen eszközöket vetettek be annak érdekében, hogy elérjék, hogy Baliról végleg száműzzék a nylon bevásárló szatyrokat. (https://www.youtube.com/watch?v=P8GCjrDWWUM) Nos, úgy döntöttem, bár nem Balin vagyunk, de egy kicsit segítek nekik a kampányukban, és arra buzdítalak benneteket, hogy adjatok az ismerőseiteknek ajándékba valami jópofa vászon bevásárlótáskát. Annyi jó kis táska létezik már, amit akár össze is hajtogathattok, és mindig veletek lehet. De ha szeretitek a DIY ajándékokat, akkor vehettek egy vászontatyót a legközelebbi kreatív hobbiban, és azt díszítgethetitek kedvetekre. Lehet rá festeni, képet nyomtatni, vagy készíthettek rá akár textil virágokat is.

 2. Sportolóknak, teát és turmixot imádóknak

A második tippem a lent látható gyönyörűség, amire nem olyan régen találtam rá az interneten.  Nyilván olyan valakinek vegyetek ilyet ajándékba, akiről tudjátok, hogy használná is, tehát mondjuk aki sokat sportol, vagy szereti a teákat, amit magával is visz mondjuk a munkahelyre, vagy reggelente egészséges turmixokat kotyvaszt. Ez a kulacs üvegből van, így nem kell aggódni semmiféle BPA dolog miatt, ráadásul azt is írják, idézem pontosan: "Az EQUA csapat nyereségének 10%-át minden évben környezettudatosságot hangsúlyozó zöld szervezeteknek adományozza az aktív, környezettel harmóniában való életmód hirdetésével. Az EQUA kulacs megvásárlásával rajtunk keresztül te is a zöld mozgalmat támogatod Európa-szerte a jobb és tisztább környezet megteremtésével."

Szóval szerintem ez is egy tök jó ajándék. :)

20150618134934-equa-esprit-uveg-kulacs-barackfa.jpg

Kép: www.zoldbolt.hu

3. Azoknak, akik szeretnek Üzenetet kapni…

A harmadik tippem az Üzifa, ami fából készül, és a csomagolásán sem található semmi műanyag, így ezt is a környezettudatos ajándékok közé sorolnám. Az Üzifa tulajdonképpen egy szeletelt farönk, amin keresztül üzenhetsz ismerőseidnek. Kérhetsz bármilyen motívumot, feliratot vagy idézetet, azt fába égetik neked. Ez egy kézzel fogható üzenet, azokra az esetekre, amikor szeretnéd, hogy a mondanivalód a barátaid számára tartósan megmaradjon. Lehet akár csak egy szót is ráírni, ami másnak semmit sem jelent, de neked és az ismerősödnek valami miatt mégis fontos.

18035366_10210855735702813_2031334386_n.jpg

 Kép: www.uzifa.hu

Az általam megfogalmazott jövőbeni ajándékozási formák tulajdonképpen már most is léteznek, csak kérdés, hogy mikor fogják egyre többen alkalmazni ezeket a formákat. De úgy gondolom, ahogy zöld rendszámos autóból is egyre többet fogunk látni az utakon, úgy megnő majd az élmény ajándékok, a minőségi, környezettudatos ajándékok száma is.

 Viki

Szólj hozzá

jövő ajándék élmény különleges környezetbarát ajándékötlet környezettudatos minőségi equa kulacs üzifa