2017. feb 06.

Tátott szájak, kíváncsi szemek, Csendeskönyv...

írta: Ajándék ötletelő
Tátott szájak, kíváncsi szemek, Csendeskönyv...

Egy ajándék, amely biztosan elvarázsolja csemetéiteket. Felfedezésre váró pihe puha oldalak, gombok, cipzárak, patentok, tépőzárak, csupa gyermekszemnek, kéznek érdekes dolog. De mi is ez a csendeskönyv? Mai bejegyzésünkben Krisztitől kérdezünk a csendeskönyvről, aki ezeknek az elbűvölő könyvecskéknek a készítésével foglalkozik.

 vinka.jpg

Mi is ez a csendeskönyv?

A csendeskönyvet más néven talán textil foglalkoztató könyvnek nevezhetjük. Készülhet varrással, ragasztással. A könyv oldalai különböző játékos feladatokat tartalmaznak, pl. fűzés, gombolás, patentozás, tépőzárazás, cipzárazás – mindezt persze vidám, színes, gyerekeknek való formában. A csendeskönyv viszonylag új játékforma, néhány éve kezdett hódítani. Lényege, hogy amíg a gyerek csendben játszik, leköti magát, addig a könyv észrevétlenül fejleszt is.

 Mit fejleszt a könyv?vinka_5.jpg

Nem vagyok szakember ezen a területen, de rengeteget olvastam már a csendeskönyvek kapcsán a kisgyerekek fejlődéséről, fejlesztéséről és így biztosan állíthatom, hogy nagyon jól fejleszti a finommotorikus mozgásokat, szem-kéz koordinációt, logikus gondolkodást, memóriát. A könyv segítségével számos ismeret könnyedén megtanulható attól függően, hogy milyen témájú oldalak kerülnek a könyvbe. Pl, színek, számok, betűk, évszakok, formák, stb. A könyv által eljátszhatnak olyan mindennapi tevékenységeket, mint pl. az öltözködés, mosás-teregetés, fogmosás, horgászat, gyümölcsszedés. Játékos formában ismerhetik meg az állatokat, növényeket. Szóval felsorolni is nehéz, hogy mi mindent fejleszthet és taníthat. :)

Hol találkoztál vele először?

Néhány éve kezdtem hobbi szinten varrni és állandóan kerestem-kutattam azokat a dolgokat, amiket meg is tudok varrni, és hasznát is vesszük. Két gyerek mellett nyilván a gyerekruhák és gyerekjátékok ragadtak magukkal. Aztán egy ilyen kutakodás alkalmával szembejött velem egy csendeskönyv. :)

Mióta készítesz ilyen kis könyveket?

Lassan egy éve. Először a saját gyerekeinknek készítettem szülinapjukra, nagy sikere volt és van is, még a mai napig.

vinka_4.jpgVinka csendeskönyv...Honnan jött ez a név?

Gyerekeink nevéből passzintottam össze. :) Vin-ce és Ré-ka. A másik verzió a Ré-ce lehetett volna… Azt nem tartottam túl szerencsésnek :)

Mennyi idő, míg egy csendeskönyv elkészül?

Ez nagyon változó. Függ attól, hogy hány oldalas a könyv (van, aki 4 oldalasat kér és van, aki 14 oldalasat), és hogy milyen oldalak szerepelnek benne. A megszokott oldalak már gyorsan mennek, rutinosan. Az új oldalaknál át kell gondolni, mit hogyan lehet megvalósítani, meg kell tervezni/rajzolni, és utána lehet megvarrni.

Mi ösztönzött arra, hogy komolyabban is elkezdj foglalkozni a készítésével?

Két dolog: a sok-sok pozitív visszajelzés, és hogy nagyon szeretem csinálni. :)

Kinek ajánlanád ajándékba?

1-7 éves korú gyerekeknek.

Hol találnak meg téged, aki szeretne egy ilyen könyvet?

www.vinkacsendeskonyv.hu

www.facebook.com/vinkacsendeskonyv

Köszönjük a válaszokat, és további sok sikert kívánunk! :)

Szólj hozzá

ajándék gyerekeknek csendeskönyv